Doktor válaszol

1

Tisztelt doktor úr!
Egész évben,mondhatnám évek óta,folyamatosan hurutosan köhögök egész nap.Mindig ingerlést érzek a torkomban,és hurutos váladékot köhögök fel,akkor is ha nem vagyok megfázva.Torok és szájpadlás viszketés miatt két éve megállapították,hogy allergiás vagyok a porra,poratkára,különböző füvekre(már előtte is rég köhögtem)Írtak rá Arius nevű gyógyszert.Szeretnék érdeklődni ,hogy az allergiától köhöghetek-e?-így folyamatosan,vagy valami mástól is?
Köszönettel, Bangóné.

A Doktor válasza:

Tisztelt Asszonyom!

A folyamatosan fennálló hurutos köhögése miatt tüdőgyógyászati szakvizsgálatot javaslok, ahova a háziorvosa beutalja Önt.

A poratka allergia okozhat szájpadviszketést is, köhögést is, de csak nagyon erős allergia okozhatná azt, hogy Ön szünet nélkül köhög.

Fül-orr-gégészeti vizsgálatra is szükség van. Meg kellene nézni az orrát, orrgaratját és az orrmelléküregek állapotát. Milyen mértékben gyulladt a nyálkahártyájuk, esetleg vannak-e polipok. A tüdőgyógyász segíteni tud, az antihisztamin mellé tud adni gyógyszert a tüdő állapotának megfelelőt.

Ezért minél előbb kérjen beutalót kezelőorvosától.

dr Gerencsér Emőke

2

Jo napot kivanok
Kislanyom masfel honapja beteg eloszor kapott suprax antibiotikumot aztan solmucol sirupot most megin antibiotikumot szed
eloszor nathas volt es kohogott aztan a natha elmult de most meg horog es sipol mikor veszi a levegot de nem mindig csak napkozben parszor hallom
ideges vagyok mi a baja
vagy ha elmult a natha a kohoges is elmulik mar? mert szakad neki mar fel
koszonom

A Doktor válasza:

Kedves Anyuka!

Természetesen a köhögés is elmúlik, ha a gyulladás, a nátha véget ér. Csak a köhögés sokkal lassabban múlik el, mint a többi tünet.A levelét olvasva nem tudom, hány éves a kislány, azt sem, hogy milyen betegséggel kezelték és kezelik most is. Amennyiben sípolva-hörögve veszi a levegőt, akkor a tüdejét feltétlenül meg kell hallgatnia az orvosnak, mert lehetséges, hogy kiegészítésként még hörgőtágítót is kell adni a kislánynak.

dr Gerencsér Emőke

3

Tisztelt Doktor Nő !

Rendszeresen, ha megfázom, vagy mint most bakteriális fertőzést kaptam szárazon köhögök, az orrom nem folyik, és lázam sem szokott lenni.A köhögési rohamaim valami elviselhetetlenek. Még éjszaka sem tudok tőle pihenni. Az orvosomtól 4 nappal ezelött a következő gyógyszereket kaptam.
Aktil duo 875/125 mg ( 2x1 szem ) , Cataflam 50 mg ( 3x1 szem) ,
Mixtura pectoralis ( 3x1 evőkanál )
Sok változás nem történt a gyógyulásomban. Nem akar felszakadni a váladék. Nem lehetne a köptető helyett Ambroxol Teva 30 mg tablettát szedni?
Válaszát előre is nagyon köszönöm.

A Doktor válasza:

Kedves Katalin!

A bakteriális fertőzésre az Aktil Duo jó választás, ez a 7 napos kúra végére megszünteti a baktériumokat. A Cataflamot gyulladáscsökkentő - láz - és fájdalomcsillapító hatása miatt adjuk, mert a száraz köhögési rohamok rendkívül megterhelőek. Mind nátha, mind bakteriális fertőzés esetén be van gyulladva a nyálkahártya és mivel gyulladt, váladékot termel. Egyelőre csak ingerli a száraz köhögés, illetve nagyon kevés és tapadós váladék képződik, amit nem lehet fel-és kiköhögni. Ezért valóban javaslom Ambroxol tabletta szedését. Reggel és délben, vagy kora délután vegye be, éjszakára ne vegyen. Hatására a gyulladt nyálkahártya vizes jellegű váladékot fog termeli, amit fel tud köhögni és hamarabb gyógyul. Éjszakára lehet alkalmazni Wick szopogatós cukorkát, a mézeset javaslom, mivel szárazabb a nyálkahártyája. Nagyon ügyeljen arra, hogy minden nap 2,5 - 3 liter folyadékot igyon meg. Sokaknak ez roppant nehéz feladat, mert lényegesen kevesebbet iszunk a szükségletnél, de higgye el, hogy ez nagyon hasznos!

dr Gerencsér Emőke

4

Tisztelt Doktor Úr! Gyermekem 2 napja hurutosan köhög de csak reggel és este bár este gyengébben.Szeretném megkérdezni mi lehet az oka vagy a kiváltója? Kezelésként a Sinupret- et kezdtem el adni neki. Tisztelettel:Gábor!

A Doktor válasza:

Kedves Gábor!

A hurutos köhögésnek általában megfázás, meghűlés az oka, de lehet vírus fertőzés vagy esetleg kezdődő bakteriális fertőzés is. Hurutos köhögés esetén célszerű köptetőt adni, hogy a váladék ne pangjon a légutakban. Ha Sinupretet kíván alkalmazni, tegye. Az adagot nem tudom javasolni, mert nem tudom, milyen idős a gyermeke.De természetesen folytathatja a megkezdett kezelést.

dr Gerencsér Emőke

5

Üdvözlöm!
olyan kérdéssel fordulok önhöz az én kislányom 7 hónapos és kaptunk először Sinupretet mert csak az orra folyt.2 nap múlva meg nagyon köhögött és kapott Ambroxolt.szabad ezt a kettőt egyszerre szedni?

Válaszát előre is köszönöm


Lilla

A Doktor válasza:

Tisztelt Hölgyem!

7 hónapos baba esetében azt javaslom, hogy most az ambroxolt adja. Reggel és kora délután, éjszakára ne. Ha a baba köhögése csökken, akkor lehet folytatni a kezelést Sinuprettel, ha még maradnak megfázásos tünetek. A Sinupret csepp gyógynövénykivonat alkoholos oldata. Azt feltételezzük, hogy nyákoldó hatása van. Az ambroxol is nyákoldó, de ez bizonyított. Mindkét oldatot nem adnám együtt.

Bár a gyógyszer leírás ezt nem tiltja, de ha a hatásukat gondolom végig,akkor  ambroxolt adnék, s a köhögés majdnem elmúltával még folytatnám a Sinupret cseppeket.

dr Gerencsér Emőke

6

Mit javasolna kedves Doktor Nő,amikor köhögök a hasfalam be feszül és ezzel egyidejűleg a hátam is fáj,erre az Ambroxol megoldást jelentene?

A Doktor válasza:

Tisztelt Uram!

Kedves Gábor!

Igen, megoldást jelent erre a problémára is az Ambroxol. Csak picit el kell magyaráznom azt, hogy miért.

Akkor, amikor köhög, akkor a hasfal megfeszül, hiszen a köhögés során haspréssel, erőltetve, hirtelen, sebesen kifújt légáramlat az, ami a tüdőből és a hörgőkből felfelé löki a termelt váladékot. Hasa befeszülése nélkül nem tud köhögni.

Az erőltetett és sok köhögés alatt képes fájni a hát. A legtöbbször a nem trenírozott hátizmok izomláza, vagy görcse okozza ezt a fájdalmat. Tehát mindaz, amit leírt azért van, mert Ön köhög. Azért köhög, mert a légutakban a nyálkahártya gyulladt és váladékot termel. Ha Ambroxolt szed, akkor az a váladék minőségét változtatja meg: híg, vizes váladék termelődik, amit erőltetés nélkül, tehát sokkal könnyebben tud felköhögni. Egyúttal a tüdő léghólyagok falát nyitva tartó surfactant termelését is növeli.

Tehát az ambroxol hatására termelt váladék híg, ezt könnyebben köhögi fel, hamarabb megszabadul a köhögéstől és ez megszabadítja a hátfájástól. A hasprés marad, mert az fiziológiás.

Szükség van hasprésre köhögéskor, székeléskor, vizeléskor és több, hasonló tevékenységnél, amelyek során nyomást alkalmaz az ember. Legyen az deréktől felfelé, vagy lefelé.

dr Gerencsér Emőke

7

Tisztelt doktornő!
A kérdésem az lenne, hogy 4honapos fiamnak hurutos köhögése miatt az orvos(ügyeletes)ambroxol teva készitményt írt fel.3nap multán a köhögés Sajnos nem csillapodott :( a kicsi lélegzetvétele közben hörgő sipoló hangot hallat.ezért felkerestük a háziorvosunkat aki theophylini 30mg-os kúp készítményt írt fel és javasolta az ambroxol teva elhagyását. A kúp tájékoztatóján az szerepel hogy 1 éves kor alatt nem ajánlott!kérem ha tud segítsen megtisztelő válaszával!

Köszönettel: egy aggodó apuka!

A Doktor válasza:

Tisztelt Uram!

Egy 4 hónapos baba kezelésébe távolról nem lehet és nem is tanácsos beleszólni... A részletek ismerete nélkül azonban: Azt gondolom, a kisfiú megfázott, és azért kapott ambroxolt, mert ennek hatására a gyulladt nyálkahártya vizes jellegű váladékot termel és az könnyebben felköhöghető. Tehát, az ambroxol hatóanyag nem köhögéscsillapító, hanem köptető. Mindaddig hat, amíg a nyálkahártya gyulladt, ezért nem szűnhetett meg a köhögés 3 nap alatt. Azt írja, hogy a légvételkor sípoló hangot hallottak és ezért keresték fel a kisfiúval a háziorvost. A sípolás a hörgők beszűkülésének a jele, felnőtteknek ilyen esetekben hörgőtágítót is szoktak adni (pl. thephyllin), ezzel megkönnyítve a légzést. Bár a pontos diagnózist nem írta meg, vannak olyan vírusfertőzések, amelyek felsőléguti huruttal kezdődnek, de az állapot nem javul. A gyulladásos duzzanat és a képződött nyák beszűkíti a légutakat. / ilyen például a 6 hónapos kor előtt jelentkező bronchiolitis /. A hörgőtágítók bizonyos okok miatt elvileg nem javasoltak, mégis, a theophyllin esetenként könnyítheti a légzést. / ez szerepel Schuller professzor gyermekgyógyászati tankönyvében is /. Tehát a kisfiú a theophyllin kúpot hörgőtágítás céljából kapta. A 20 mg-os kúp 3 hónapos életkor alatt nem ajánlott. A 30 mg-os kúp 6 hónapos kor alatt nem ajánlott.A hatóanyag mennyiségéről a kezelőorvos dönt, figyelembe véve a gyermek általános állapotát, tápláltságát, súlyát, étvágyát is. A 20 mg-os kúpból 4 hónapos babának adható 2-3x egy kúp, azaz 40-60 mg theophyllin naponta. Fél éves kortól ajánlott adagja 2-3x 30 mg, azaz 60 - 90 mg theophyllin naponta. Ettől a kezelőorvos természetesen eltérhet. A pontos használati utasítást a vényen fel kell tüntetni. Tehát a háziorvos számára nem tilos a theophyllin alkalmazása csecsemők esetén.

Mindezek ellenére azt javaslom, hogy kérdezze meg a gyermekorvost, hisz Ön aggódik a betegtájékoztatón írtak miatt. Kontrollra egész biztosan el kell vinni a kisfiúőt, hisz a légzését ellenőrizni kell. Amennyiben  köhög, azt is meg kell kérdezni, hogy milyen köptetőt adjanak és mennyit.

Mielőbbi gyógyulást kívánok.

dr Gerencsér Emőke

8

Tisztelt Doktornő!
5 hónapos babám 2 napja csúnyán köhög,tüsszög,eléggé be is náthásodott.Láza szerencsére nem volt.Éjjel alig tud aludni.Milyen gyógszert lehetne adni neki,hogy könnyebben meggyógyuljon?Vagy vigyem egyből orvoshoz?Válaszát köszönöm előre is!Egy aggódó anya!

A Doktor válasza:

Kedves Kitti!

Az 5 hónapos babának köptetőként adhat 2x2,5 ml ambroxol szirupot amennyiben a gyermekorvosa is ezt ajánlja. Reggel és kora délután adja, éjszakára ne. Érdemes tengervizes orrspray-t befújni az orrába, majd kiporszívózni a váladékot és ezután baba orrcseppet, vagy spray-t alkalmazhat, napjában 3x. A harmadikat éjszakára fújja be.  Elhúzódó köhögés esetén célszerű a babával felkeresni a háziorvost, aki meghallgatja a tüdejét és kiderül, hogy elegendő-e a köptető és orrcsepp a babának.

dr Gerencsér Emőke

9

Tisztelt Doktornő!
3 hónapos kislányom nagyon köhög,a helyettesítő doktornő Ventolin Evohalert ,Zinnatot,és Paxirasol szirupot írt fel neki.Az lenne a kérdésem hogy a Ventolint nem lehet e helyettesíteni Spiropent sziruppal???Mert ez a Babyhaleres megoldás nem igazán tetszetős!

A Doktor válasza:

Kedves Mariann!

Azt javaslom, hogy a 3 hónapos babának azt a gyógyszert adja, amit a kezelőorvos elrendel és a megadott a mennyiségben.

Néhány dolgot nem részletezett, aminek hiányában nem egyszerű választ adni. Pl.: Nem tudom, miért tart otthon Spiropent oldatot? A gyermekorvos írta fel? Miért? Milyen mennyiségben? Mikor? Mikor bontotta fel? Hol tartotta eddig? stb.

A Spiropent oldatot "gondos orvosi felügyelet mellett kell alkalmazni 6 évnél fiatalabb gyermek esetében".

Tehát Ön nem helyettesítheti vele a másik hörgtágítót. Ismételten azt tudom javasolni, hogy a fenti esettel forduljon a gyermekorvoshoz. Amennyiben a baba ismeretében a gyermekorvos ezt jóváhagyja, akkor azt is megmondja, hogy milyen adagban és mennyi ideig kell adni.

dr Gerencsér Emőke

10

Tisztelt Doktornő!

A 2,5 éves kisfiam már három napja köhög. Holnap viszem az orvoshoz, de addig is szeretném köhögését csillapítani. Két napja a sinecod szirupot adom neki, mert a köhögése száraz és legutóbb is ezt írta fel neki az orvos. Most viszont semmit nem használ. Tanácstalan vagyok, mert korábban használtam neki az Erigon szirupot és a Lándzsás utifű szirupot is, de azok nem váltak be. Mit adhatnék neki éjszakára?

A Doktor válasza:

Kedves Anyuka!

Valószínűleg már volt a gyermekorvosnál. Köhögésben az esetek döntő százalékában köptetni kell, azaz elérni azt, hogy a gyulladt légúti nyálkahártya vizes jellegű váladékot termeljen és ezt fel tudja köhögni a gyermek. Amit vagy lenyel, vagy kiköp. A köptetőt döntően reggel és ebéd után adjuk, éjszakára nem. Ha éjszaka is nagyon köhögne a gyermek, akkor lefekvéskor lehet adni köhögéscsillapítót. Köptetőként nyugodtan adjon ambroxolt, éjszakára lehet sinecod. De mindenképp hallgassa meg a gyermek tüdejét a gyermekorvos!

dr Gerencsér Emőke

11

Tisztelt Doktor Nő!!! Én egy 10 ,5 hónapos kislány anyukája vagyok.Szeretném megtudni az orvos felírta nekünk a Spiropent,az Ambroxol szirupot,mert köhög meg folyik az orra.Reggel voltunk röntgenen,azt mondták,hogy nem veszélyes ami van a babának még egy egészséges embernek is van annyi lerakódása.Délután voltunk a dr.-nál erre mondja nekem babyhaler-t kell venni,meg felírt valami inhaláló sprayt.Most nem tudok eligazodni rajtuk,hogy most mi van?Előre is köszönöm a válaszát...Üdvözlettel Lászlóné

A Doktor válasza:

Kedves Anyuka!

A Spiropent hörgőtágító, kisbabáknak is adható gyógyszer. Az Ambroxol köptető, ami úgy hat, hogy a gyulladt nyálkahártyát vizes jellegű váladék képzésére serkenti és közben "erősíti" a tüdő léghólyagjait. Valószínűleg meghallgatva a baba tüdejét asztmatikus hörghurutot hallott a gyermekorvos. Adott köptetőt és adott hörgőtágítót, hogy a vizes jellegű köpetet / ami mindaddig képződik, amíg a gyulladás tart / könnyebben ki tudja köhögni a baba és jobban át tudjon szellőzni a tüdeje.

A röntgenlelet leírását, tehát a szöveget nem másolta be. Ha a baba tüdeje nem teljesen tiszta, hanem valami kis " lerakódás" is látható, akkor ezt a leletet a vizsgálati és hallgatózási lelettel együtt értékeli a gyermekorvos. Tüdőgyulladás nincs, de valószínűleg bronchitiszre jellemző a kép.A  babyhaler az, amibe beleteszik, vagy benne van a gyógyszer, tehát az adagoló " készülék".Az inhaláló oldat valószínűleg az asztmatikus jelleg megszüntetésére szolgál.

Én azt javaslom Önnek, hogy a babát ismerő és kezelő gyermekorvos által elrendelt gyógyszereket kapja meg a baba. Az orrát porszívózzák és ha sok az orrváladék, akkor pár napig orrspray-t is alkalmazzanak.

dr Gerencsér Emőke

12

Tisztelt dr nő!

Kislányom két éves,fél éve bronhitiszes asztmájára montekulastot kap,állandó kruppos rohamai voltak előtte,és még mostanság is,,de fulladni már nem ugy fullad. A mai nap ismét köhög nem kap levegőt alvásnál,és orrfolyása sincs alvásnál van csak a köhögésmitthon van ambroxol és azt adhatnám e neki mostantól?
Sajnos én vagyok beteg valszeg tőlem kapta el,de legutobb ilyen alkalommal 3hétig köhögött majd kórházban voltunk s ott porlasztózták,de azt csak ott kaphat azt mondták. Köszönettel válaszát

A Doktor válasza:

Tisztelt Anyuka!

Mivel 2,5 éves kislányának asztmatikus bronchitisze is van, ezért azt javaslom, hogy mindenképpen vigye el a gyermeket egy gyermekorvoshoz és kérem ne próbálja meg saját maga kezelni a tüneteket.

Mint írja, legutóbb is a 3 hetes köhögés végén kórházba került. Ezért meg kell vizsgálni a kislányt. A gyermekorvosnak kell eldönteni, hogy milyen a tüdeje, a légzése, kell-e a fekvő helyzetben jelentkező köhögés miatt más asztmagyógyszert is kapni. Egyébként ambroxolt adhatna, de a jelen helyzetben és a kórelőzmény ismeretében csak orvosi vizsgálat után a kezelőorvos által javasolt gyógyszert adja neki.

Dr. Gerencsér Emőke

13

Kedves Doktornő!

1 hónapos kisfiamnak 1 ml-t ajánlott a gyerekorvos hurutos köhögésre. A szirupot beadva azonnal mély álomba merül, köhögésnek nyoma sincs. Ez az alkoholtól van? Van értelme így szedni?

Köszönöm!

A Doktor válasza:

Kedves Katalin!

A Gyógyszer Kompendium / a gyógyszerészeti intézet hivatalos kiadványa / azt írja, hogy 0 - 2 éves kor között 2x2,5 ml adható.

Véleményem szerint a gyermekorvos teljesen jól döntött akkor, amikor csak 1ml-t írt fel, mert tudjuk, hogy a kisbabák még nagyon nehezen köhögnek, ezért óvatosan adunk nekik köptetőt.

A köptetők ugyanis úgy hatnak, hogy a gyulladt légúti nyálkahártyát híg, vizes váladék termelésére serkentik és így vagyunk képesek a váladékot fel-és kiköhögni.

Mivel a kisbabák, mint írtam még nehezen és kisebb hatásfokkal köhögnek, ezért nagyon kell vigyázni a köptetőkkel, nehogy tele legyen a tüdejük váladékkal, amit nem tudnak felköhögni.

Elképzelhetőnek tartom az Ön gondolatát, lehet, hogy az alkoholos oldat miatt alszik el a baba. De az is lehet, hogy az etetéstől, aminek a végén / vagy az elején kapja a szirupot - elfárad.

Javaslom, hogy beszéljen erről a gyermekorvossal.

dr Gerencsér Emőke

14

Tisztelt Doktorno!
Kislanym (14 hos)szinte folyamatosan kohog miota oviba kezdett jarni (augusztus 2012) Angliaban elunk es itt az orvosk ezt normalisnak tartjak. Mostanabn derult ki h megduzzadtak a mandulai es lepedekes. Kapott penycillyn gyogyszert 10 napig de nem hiszem h visszazsugorodott volna a mandulaja. Estenkent a legrosszabb hiszen felebreszti a kicsit es nem tud nyugodtan aludni. A kohogese nem szaraz mert felszakad neki, de olyan mintha folyamatosan termelodne a nyak. Orra hol folyik hol nem. Parologtatunk a szobajaban este, orrcseppeztuk is, koptetot kohoges csillapitot is kapott de egyiksem hozta igazan rendbe. Tudna esetleg valami tanacsot adni?
Elore is koszonom

A Doktor válasza:

Tisztelt Asszonyom!

A kisgyermeknek valószínűleg mandulagyulladása volt. Azt gondolom, hogy a penicillin kúra után a fehér, gennyes lepedék megszűnt. Az nem baj, ha a garatmandulák nagyobbak maradtak, ez gyakori. Önmagában a garatmandulák mennyiségi növekedése / megnagyobbodása / nem betegség.Mivel hurutosan köhög / tehát felszakadozó a köhögése / ez azt jelenti, hogy köptetőt kell kapnia. A kisgyermek még nem tud köpni, hanem lenyeli a köpetét. Köptetőt lehetőleg reggel és ebéd után kapjon, éjszakára ne, mert akkor valóban nem tud nyugodtan, pihentetően aludni.

Valószínűleg az orrában termelődik folyamatosan a nyák és azt is feltételezem, hogy az orrmandulája nagyobb a kívánatosnál. Ilyenkor jelentkezik lefekvéskor a hátrafolyó váladék miatt köhögés.

Köptetőt tehát reggel és ebéd után kell adni. Itthon az egyik legjobbnak az ambroxol hatóanyagot tartom. Amennyiben köhögéscsillapítót is ad, azt lefekvés előtt, éjszakára adja. Orrcseppet érdemes használni, de folyamatosan 2 hét után nem túl jó, mert ellentétes hatást fejt ki a hozzászokás miatt és megduzzasztja az orrkagylókat.

Szoktunk ilyen esetben ún. kevert orrcseppet adni, amelyben van egy nátha elleni összehúzó orrcsepp meg egy antibiotikum / ez általában antibiotikus szemcsepp, vagy Otosporin szem-fülcsepp. Előtte érdemes ún. tengervizes orrspray-t befújni, ami fellazítja a nyákot, orr"por"szívóval mindent kiszívni, majd befújni a kevert orrcseppet.

A közösségbe menve az első hónapokban - sokszor egészen egy évig -  nagyon gyakoriak az ismétlődő felső léguti hurutok, garatgyulladások és a köhögés. Ilyenkor szokik hozzá a kisgyermek szervezete a közösség baktériumaihoz. Tehát sajnos sokan és gyakran betegek. Lehet adni ezért a gyermeknek Broncho-Vaxom gyermek kapszulát, ami a leggyakoribb 8 féle közösségi törzs gyengített kórokozóit tartalmazza. Olyan, mint egy védőoltás. Ezt kora nyári időszakban érdemes alkalmazni egy hónapig.

Immun erősítés céljából adhat a gyermeknek speciális, gyermekflórát tartalmazó probiotikumot. Ilyen nálunk a Lactív Kid. Ezt is ajánlott egy hónapig adni naponta egy ampullát.

A hideg párásítás jó.

Sajnos még nem tud sem köpni, sem megfelelő hatásfokkal orrot fújni, ezért kell nappal a nyákoldó köptető, éjjelre a köhögés csillapító. Ezért kell az orrváladékot oldani, majd kiszívni mechanikusan.

dr Gerencsér Emőke

15

Kedves Doktornő,
Szeretném megkérdezni, hogy 8 hónaps kismama szedheti-e a készítményt?
Köszönettel:
Csilla kismama

A Doktor válasza:

Tisztelt Levélíró!

Hadd idézzem az Ambroxol-TEVA 30mg tabletta (20x) betegtájékoztató idevonatkozó részét:

Terhesség első harmadában és szoptatás idején a készítmény adása nem ajánlott, mivel nincs elegendő információ az ambroxol ezen időszakokban történő biztonságos alkalmazásáról. A terhesség 2. és 3. harmadában csak az orvos javaslatára az előny/kockázat gondos mérlegelésével szedhető.

Tapasztalataim alapján az Ön állapotához hasonló kismamák komoly mellékhatás nélkül szokták alkalmazni az Ambroxol-TEVA készítményeket javaslatomra. Általában azt szoktam javasolni, hogy reggel és ebéd után vegye be, így elkerülheti az, hogy éjszaka köptetve heves köhögést provokáljon..

Dr. Gerencsér Emőke

16

Kedves Doktornő 59 éves vagyok,három héttel ezelőtt kezdtem el köhögni szárazon,egy hét elteltével olyan súlyossá vált a száraz köhögésem,hogy szinte percenként jött rám a köhögési roham.A házi orvosom elküldött röntgenre megállapították,hogy arcüreg és tüdőgy nincs, viszont van egy súlyos légcső gyulladásom.Kaptam Klabax 500 mg-os antibiotikumot,két nap elteltével sokat javult az állapotom,de holnap lejár a 7 napos kúra,de sajnos csak néha érzem,hogy kezd felszakadozni a köhögés, a kérdésem az,hogy elkezdhetem e az Ambroxol tablettát szedni,ha nem mi a teendőm.Nagyon köszönöm a válaszát.Ui:Azért fordultam önhöz mert úgy érzem,hogy az orvosom nem áll a helyzet magaslatán.

A Doktor válasza:

Orvosa adott Önnek antibiotikumot és elküldte mellkas és arcüreg röntgenre, ahol kóros elváltozást nem találtak. Leveléből az nem derül ki, hogy a köhögésre, ami egyetlen tünete volt - mit is szedett.A Klabax terápia véget ér, további antibiotikus kezelés nem szükséges, amennyiben nem volt lényeges állapot rosszabbodása.Az ambroxol tablettát már rég elkezdhette volna, szedjen 2x1 tablettát 4-5 napig. Amennyiben ettől sem indul meg a felszakadó köpet ürítése, akkor az ingerköhögés csillapítását javaslom. Pl. vegyen a gyógyszertárban Wick köhögéscsillapító szirupot. Sok esetben az köhögési inger a kínzó és nincs minek felszakadnia.

dr Gerencsér Emőke

17

Kedves Doktornő!

Anyukám 3 hete köhög, és e héten vált nagyon csúnyává köhögése. Hurutosan, tűdőből köhög, nagyon csúnyán.. Fulladozó hatást fejt ki rá a köhögés... Az első két hétben szedett rá Strepsils-t, aztán köptetőt... De semmi nem változott, sőt ronlott az állapota. A munkájában akadályozza ez a hirtelen köhögés.

Várom Válaszát, Köszönöm

Horváth Zsófia

A Doktor válasza:

Mivel Édesanyád már harmadik hete köhög, ezért meg kellene vizsgálni és például a tüdejét meghallgatni.Ezért menjen el a háziorvoshoz, aki gyógyszerrel is el fogja látni őt. Köptetőként Ambroxolt tablettát mindaddig szedhet, amíg hurutos, felszakadó a köhögése. Természetesen a köhögési roham mindenkit zavar. Fontos a megfelelő folyadék bevitel / azaz igyon meg napi 2- 2,5 liter folyadékot / és a szoba levegőjének a páratartalma is.

dr Gerencsér Emőke

18

Kedves doktorno az en kislanyom most toltotte az 5evet es a tegnaptol nagyon csuful kohog hurutosan fojtsa meg a kohoges mar nem tudom mit agyak neki foleg ejel van baj akkor kohog a legtobett minel hamarab tesek valaszolni koszonom

A Doktor válasza:

Tisztelt Asszonyom!

Egy 5 éves kisgyermeket, fojtó, hurutos köhögés esetén legelőször a gyermekorvoshoz kell elvinni, aki a megfelelő, szakszerű kezelést fogja megadni a kisgyermeknek. Sajnos az Ön által leírt problémához feltétlenül szükséges volna tudni a torok, az orrmelléküregek és a tüdő állapotát, mert csak az ezeket tisztázó orvosi vizsgálat után gyógyszerelhető felelősséggel a gyermek.

dr Gerencsér Emőke

19

Kedves Doktornő!

6 éves kislányomnak felszakadó hurutos a köhögése. Viszont este, lefekvés után állandóan köhögési rohamoktól szenved szegény. Mit tud ajánlani?
Köszönettel: Huttyánné

A Doktor válasza:

Tisztelt Asszonyom!

Felszakadó, hurutos köhögés esetén köptetőt adunk, amit célszerű reggel és ebéd után beadni, azaz lefekvés előtt már ne kapjon köptetőt. Bizonyos esetekben a gyermekorvos adhat éjszakára köhögés csillapítót is, hogy a gyermek pihenni tudjon. Ehhez meg kell vizsgálni  a kislányt és azt is eldönteni, van-e a hátsó garatfalon az orrból, vagy az arcüregekből hátrafelé lefolyó váladék. Ha igen, ezt is kezelni kell. Célszerű éjszakára a szobában hideg párát alkalmazni. Tehát azt javaslom, hogy a kislánya kezelését háziorvosukkal beszélje meg.

üdvözlettel

dr Gerencsér Emőke

20

Tisztelt Doktornő! Váladékosan köhögök,de nem tudom kiköpni, úgy érzem a torkomban marad. és utána száraz köhögéssé válik, ami nem akar elmúlni. Előtte kötpetőt szedtem és azóta folyamatosan köhögök és be is vagyok rekedve, de nem jön ki a váladék. Folyamatosan köhögési ingerem van. Mit tegyek.

A Doktor válasza:

Tisztelt Hölgyem!

A levelét olvasva nem tudom eldönteni, hogy Önnek hurutos, vagy száraz-e a köhögése, tehát köptetni, vagy csillapítani kell.

Amennyiben köptetőt szed és hurutos a köhögése, akkor az elfolyósított köpet feljön a garatba és azt kiköpi az ember / bár néha egy részét lenyeli /. Tehát a torokban nem maradhat. A hurutos köhögés nem válik szárazzá.Ha köptetni akar, akkor Ambroxol szirup szedését javaslom, reggel és ebéd után 5-5 ml-t lenyelni.

Ha köhögési ingere van és folyamatosan köhög és nincs köpete, akkor Önnek  megfázást követő ingerköhögése van, ebben az esetben a köhögési reflexet kell csökkenteni. Vegyen Wick köhögéscsillapító szirupot és szopogasson el Wick torokcukorkát, vagy Isla moss pasztillát.

dr Gerencsér Emőke

21

dohányzás okozta hörghurutos köhögésre használható-e az ambroxol.teva?

A Doktor válasza:

Igen!
A dohányzó tüdejének nyálkahártyája állandó "steril" gyulladásban van. (Azért steril, mert bár gyulladt, de normál esetben nincs bakteriális felülfertőzöttség). A gyulladt légúti nyálkahártya gyulladása okán folyamatosan termel váladékot. Az ambroxol hatására ez egy híg, vizes jellegű váladék lesz, amit könnyebb felköhögni. Több-kevesebb köpetet is termel. Egyúttal az ambroxol fokozza a surfactant termelését, ami egy felületaktív anyag és az a szerepe, hogy a tüdő léghólyagocskáit nyitott állapotban tartva biztosítja a kívánatos mértékű légző kapacitást.
Tehát ha Ön dohányzik, szedheti folyamatosan az Ambroxolt . Ebben az esetben napi egy tabletta elegendő,
dr Gerencsér Emőke

22

Kedves Doktornő !
Kis unokám már január óta köhög, rengeteg gyógyszer szedett. hol eredménnyel, hol nem
Állandóan visszatérő a köhögése, egy hétig megy az oviba és utána megint folyik az orra és köhög
a köhögése felszakad, de a torkában van a nyák és nem hagyja nyugodni. nagyíon sokat küzködünk ezzel. Szeretném kérdezni mit tegyünk.

A Doktor válasza:

Tisztelt Asszonyom!

Óvodás kisgyermek kezelését én a gyermekorvosukra bíznám.

Mivel a visszatérő köhögése hurutos és felszakad, nem valószínű az, hogy köptetőt kellene adni. Meg kell vizsgálni fül-orr-gégészeten az orrot, orrgaratot, melléküregeket, orrmandula állapotát és megnézni, van-e valahol kóros mennyiségű, vagy minőségű nyák képződés.

A visszatérő fertőzések miatt érdemes volna Lactív baby-t adni a gyermeknek.

dr Gerencsér Emőke

23

Tisztelt Doktor Nő !

Furcsa a kérésem! Férjem legalább 10 éve fulladozik. Nem kap levegőt az orrán, már háromszor műtötték, de egyre rosszabb. Egy influenzás, náthás megbetegedésnél (én így emlékszem) kb 10 éve túl sok nafazolin orrcseppet használt, hiába veszekedtem vele, hogy bajt csinál magának. Hát a baj az megtörtént. Ráadásul allergiás is lett, de ez még nem elég asztmás is egy kicsit. Most a szívével fogják vizsgálni, mert már a száján sem kap rendesen levegőt. Nem tetszik tudni esetleg tanácsot adni hova fordulhatnánk. Műtötték a Uzsoki kórházban a Péterffy kórházban, az ORFI-ban. Nem létezik olyan plasztikai sebészet ahol esetleg az orrába valami anyagot beültetnek, hogy a levegő útja ne tömődjön el? Ha már a szív ereibe sztendeket tudnak beültetni, akkor az orrba mért nem lehet? Kérem bocsásson meg, hogy zavartam. Válaszát várva maradok tisztelettel: Varga Mihályné

A Doktor válasza:

Tisztelt Asszonyom!
Először azt kellene megállapítani, hogy a férje miért nem kap levegőt az orrán keresztül.Azaz meg kell vizsgálni fül-orr-gégészeten. Leveléből az sem derül ki, hogy milyen műtéte volt, az sem, hogy miért, illetve mi is a betegsége. Van ,aki azért nem kap levegőt, mert a levegő útját mechanikai akadály zárja le, van, akinek semmiféle akadály nincs az orrában. Tehát túl korainak tartom számon kérni azt, hogy 2012-ben miért a 2012-es színvonalon tart az orvostudomány, miért nem tart előrébb. Ha a férje a száján keresztül sem kap elég levegőt, akkor bizony asztmás. Nem kicsit, hanem valójában. Ön felsorol 3 olyan kórházat, ahol elismerten magas színvonalú orr-és melléküreg sebészet történik. Ebből azt vélelmezem, hogy talán a férje allergiás asztmás beteg, akinek kiújuló orrmelléküreg polipózisa van és a polipok miatt operálták 3x. Annyit tudnia kell, hogy vannak polipok, amelyek mindíg kiújulnak, mint a tarack és vannak, amelyek nem újulnak ki. És nem plasztikai sebészetre tartozik, hanem fül-orr-gégészetre. Természetesen, ha nem ez a férje betegsége, akkor nem aktuális az, amit írtam.
Azaz vélemény alkotáshoz kell ismernem a diagnózisokat, az eddigi műtétek elnevezését, a gyógyszereket.
Tehát elképzelhető, hogy van megoldás, de sokkal inkább elképzelhető azt, amit feltételeztem. Kiújuló allergiás polipózisban asztmás beteg légvétele mind befelé, mint kifelé nehezített , természetesen nem plasztikai probléma.
üdvözlettel
dr Gerencsér Emőke

24

JÓ NAPOT KIVÁNOK. KÉREM MONDJÁK MÁR MEG NEKEM, HOGY MIT ADJUNK A 11 ÉVES UNOKÁMNAK, MERT 1 HETE NAGYON KÖHÖG.ANTIBIOTIKUMOT MÁR BESZEDTE, KAPOTT MÉG, KÖHÖGÉS CSILLAPITÓT,FULLADÁS ELLEN BEFUJÓT. SAJNOS MÉG MOST IS NAGYON KÖHÖG-SZÁRAZ KÖHÖGÉS. RÖNTGENEZTÉK ÉS KIZÁRVA AZ ARCÜREG ILL. TÜDŐGYULLADÁS.AKKOR MOST MIT CSINÁLJUNK?????????MÁR TELJESEN KIMERÜL.NAGYON IDEGES VAGYOK. KÉREM, HOGY VÁLASZOLJON , MIT CSINÁLJUNK?KÖSZÖNÖM:KÁLLAI NAGYMAMA

A Doktor válasza:

Kedves Nagymama! Azt javaslom, hogy a 11 éves unokát ugyanaz a családorvos kezelje, aki eddíg. A köhögés sokszor elhúzódik, hetekig eltarthat egy-egy gyulladás után.

Azt kellene eldönteni, hogy az orvos szerint milyen jellegű a köhögés. Azaz, hogy csillapítani kell, vagy esetleg sűrű nyákot elfolyósítani. A csillapítás elérhető Sinecod vagy Libexin tablettával, vagy homeopátiás Stodal sziruppal.

Ha spray-t is kapott az unoka, akkor vagy asztmás, vagy asztmatikus a hörghurut, vagy hörgőtágító kellett, ezért semmiképp ne Ön kezelje, hanem a gyermekorvos, mert ez komoly dolog.

dr Gerencsér Emőke

25

54 éves vagyok.Kis gyerekekkel dolgozom,34 éve.Kis koromban is volt pár mandula gyulladásom ,aztán gimnazista koromban minden ősszel mandula gyulladással küszködtem de sosem mondták ,hogy ki kellene vetetnem.Később is kinlódtam a mandula gyulladással és szinte mindig azt érzem mintha galuska volna a torkomban,próbálom lenyelni de nem megy.Eléggé vigyázok magamra de mégis elkap amandulagyulladás ,vagy az a furcsa dolog a torkomban a mandulák helyén ,kellemetlen igy élni.Ez közönséges dolog vagy tudnék tenni valamit még magamért?????????????

A Doktor válasza:

Kedves Olga!

Azt csak fül-orr-gégészeti vizsgálattal lehet eldönteni, hogy Önnek van-e idült mandulagyulladása, vagy detrituszos mandulái, esetleg a csomóérzés pszichés alapon jelentkezik. Sajnos, ehhez látni kellene a garatot...

dr Gerencsér Emőke

26

Kedves Emőke!
Kérem, nyugtasson meg, hogy a szirupot diabéteszes gyerekeknek is lehet adni.
Köszönöm,
Dia

A Doktor válasza:

Kedves Dia!
A szirup édesítőszerként szorbitot /5 ml-ben 1750 mg-ot/ és szacharint tartalmaz. Adható cukorbeteg gyermeknek, hiszen cukorpótló anyagokat tartalmaz.
dr Gerencsér Emőke

27

Kedves Doktornő!
A kisbabámnak vásárolt Ambroxol-TEVA szirup dobozán szerepel, hogy a termék alkoholt is tartalmaz. Nem ártalmas ez a kisbabáknak?
Válaszát köszönve,
Sebők Veronika

A Doktor válasza:

Kedves Veronika!
Az Ambroxol szirupnak az Országos Gyógyszerészeti Intézet által jóváhagyott adagolása szerint a szirup már 0-2 éves között is adható: 2x2,5 ml. 2-5 éves kor között 3x2,5 ml naponta az adagja. 5-12 éves kor között 2-3x 5 ml naponta.
5 ml szirup 121 mg 96%-os etanolt tartalmaz, ezért az adagot nem kell átlépni.
dr Gerencsér Emőke

28

Szeretném meg kérdezni,hogy 8-hónapos az unokám lehet e adni neki.Előre is köszönöm válaszát

A Doktor válasza:

Kedves Jolika!

Az Ambroxol-TEVA Szirup 0 hónapos kortól adható, de az adagolást beszélje meg a gyermekorvossal (bár ez rajta van a betegtájékoztatón). Mindenképpen javaslom, hogy 8 hónapos baba köptetéséről tudjon a kezelőorvosa.

dr Gerencsér Emőke

29

Tisztelt Doktornő!
Örömmel olvastam hogy csodásan meg lehet e szer segítségével szabadulni a nem kívánt hurutos lerakódásoktól. Viszont elkeseredtem, mivel a tartalomban csupán gyermekekről van szó.
Nekem krónikus légcsőhurutom van, talán tudna valamit ajánlani felnőttnek is.
Köszönettel:
Eged Béla

A Doktor válasza:

Kedves Eged Béla!

Az Ambroxol-TEVA tabletta pont felnőtteknek való! Adagolása: 2x1, tartósan szedhető. Lehet az első 1-2 napon 3x1 tablettát szedni, majd kb. a 3. naptól 2x1-et tovább.

Az ambroxolt, retard kapszula formájában is megveheti, így napi egy szemet kell csak bevenni. Ambrobene 75mg retard kapszula néven találja meg a patikában.

dr Gerencsér Emőke

30

TISZTELT DOKTORNŐ!

Véralvadásgátlót szedő felnőtt ember (20 mg/1,5db/nap PRÉVISCANból - tüdőembólián átesve)is alkalmazhatja a szert?

VÁLASZÁT KÖSZÖNVE:
Klári

A Doktor válasza:

Kedves Klári!

Véralvadásgátlót szedő beteg nyugodtan alkalmazhatja az Ambroxol-TEVA-t.

dr Gerencsér Emőke

31

Kedves Doktor Nő!
Az Ambroxol-Teva tablettát lehet együtt szedni köhögéscsillapítóval?

A Doktor válasza:

Nem lehet. Azt kell eldönteni, hogy hurutos jellegű-e a köhögés. Amennyiben igen, tehát váladékképződéssel jár a megfázás, akkor a felesleges váladékot ki kell hajtani: köptetni kell.

Amennyiben száraz, kínzó, ugató jellegű a köhögés, akkor a köhögési reflexet kell csillapítani.

Tehát vagy köptetni kell, vagy a köhögési reflexet csillapítani.

Dr Gerencsér Emőke

32

Tisztelt Doktor Nő!
Szeretném jelezni Önnek, Önöknek, hogy az Ambroxol-Teva Szirup csomagolása túl nagy, a 100ml túl sok egy gyereknek. Mi már több éve használjuk ezt a kisfiamnál, de kb. a fele mindig megmarad, mert addigra eltűnik a köhögése. Bár azt írják, hogy a felbontás után csak 1 hónapig lehet tárolni, de mi történne, ha a következő szezonban használnák csak fel a megmaradt fél dobozzal? Ez nem megoldható?

A Doktor válasza:

Tisztelt Anyuka! Ha több éve ambroxollal kezeli köhögések alkalmával a kisfiát, akkor Ö vélelmezhetően már 5 év feletti. Napi 15 ml adaggal számolva 100 ml Ambroxol-Teva szirup egyheti kezelésre elegendő. Általában az a tapasztalat, hogy a legtöbb esetben 5-7 napig szedik a köptetőket. Illetve a legtöbb antibiotikumot is 5-7 napig adják .Ilyen esetben a légúti fertőzés antibiotikus kezelése mellett, azzal együtt köptetőt is adnak.

A gyógyszereket szigorú előírások alapján vizsgálják be. A folyékony gyógyszereknél megvizsgálják azt, hogy a felbontás után mennyi ideig marad az oldat „ stabil”, azaz mennyi ideig garantált az, hogy az oldott hatóanyag nem bomlik le. Felbontás után több hónappal ez nem biztosított. Ezért kell a felhasználhatóságot figyelembe venni és betartani.

Annak örülök, hogy kisfia 2-3 nap alatt gyógyul, valószínűleg idejében kezdi el minden megfázáskor a kezelését.

Ha a kisfiú 5 év feletti, adhat neki Ambroxol-Teva tablettát is 2xfél tablettát – étkezés után sok folyadékkal. A tabletta kicsi, könnyen lenyelhető, felezhető. Eltarthatósága viszont 3 év!

Dr Gerencsér Emőke

33

Tisztelt Doktor Nő!
A háziorvosom amoxicillin antibiotikumot írt fel a hörghurutomra és azt mondta, hogy vegyek mellé a patikában valamilyen köptetőt is. Az interneten kerestem köptetőket, de néhányhoz oda volt írva, hogy antibiotikummal együtt nem szedhető, vagy pár órával később kell bevenni. Szeretném megkérdezni, hogy az Ambroxol-Teva-ra is érvényes-e ez a megkötés?

A Doktor válasza:

Az Ambroxol szedése alkalmával nincs ilyen megkötés. Az antibiotikummal egyidőben be lehet venni. Így kényelmesebb is a szedése, mert nem kell arra figyelni, hogy az antibiotikum bevétele után 2 órával el ne felejtsük a köptetőt is bevenni.

Dr Gerencsér Emőke

34

Kedves Doktornő!
Azt olvastam, hogy az ambroxol „serkenti a csillószőrök mozgását”, és ez jó. Ez egész pontosan mit is jelent ez???

A Doktor válasza:

A légúti nyálkahártya sejtjeinek a felszínén csillószőrök vannak, amelyeket vékony folyadékréteg borít be. Ostorcsapásszerűen állandóan egy irányba mozognak a csillók, így biztosítják a nyálkahártya tisztántartását. A folyadékra lecsapódott szennyeződést söprésszerűen az alsó légutakból felfelé hajtják a légcső, a gége irányába, hogy az kiköhöghető legyen.

Ha a csillószőrök károsodnak / leggyakrabban dohányzás miatt, de betegségek, vegyszerek, gyógyszerek is károsíthatják őket/, akkor megszűnik a tüdő öntisztulása, a váladék nem tud felfelé haladni, hanem pang. A pangó váladékban nagyon gyorsan képesek megtelepedni a kórokozók.

Ezért jó az, hogy az ambroxol serkenti a csillószőrök mozgását / ezt nevezik szekretomotorikus hatásnak / ezzel is elősegítve a váladék kiürülését.

Dr Gerencsér Emőke

35

Tisztelt Doktor Nő!
Szeretnék érdeklődni, hogy az Ambroxol-Teva Szirupot hány éves kortól és hogyan lehet használni?

A Doktor válasza:

2 éves kor alatt csak orvosi javallatra lehet adni köptetőt!
Ebben az esetben 2 éves kor alatt 2x2,5 ml szirup a napi ajánlott adag.
2-5 éves kor között a napi adag 3x2,5 ml.
5-12 éves kor között 2-3x 5 ml szirup naponta.
12 éves kor felett a kezelés első 2-3 napján 3x10 ml, majd hosszantartó kezelésre naponta 2x10 ml, vagy 3x5 ml naponta.
Az Ambroxol-TEVA szirupot étkezés után kell bevenni bőséges folyadékkal, mert a vízbevitel elősegíti az ambroxol nyákoldó atását.
Tehát gyermekének az életkornak megfelelő ajánlott mennyiségben adja, étkezés után és a szirup bevétele után igyon a gyermek feltétlenül.

Dr Gerencsér Emőke